Regelmatig wordt aan het einde van een begeleiding, of tijdens een opvang mij de vraag gesteld “waarom vind jij bedrijfsmaatschappelijk werk zo’n mooi vak?”. De redenen zijn wat mij betreft legio, maar de belangrijkste reden is dat ik het een uitdaging en een eer vind om medewerkers en organisaties te begeleiden op het moment dat er sprake is van psychosociale problematiek. Ik zal niet te veel vakjargon gebruiken, maar het is gewoon mooi om mensen te begeleiden vanuit welke vraagstelling dan ook.

BMW slaat een brug tussen mensen

BMW is een mooi vak, omdat het een brug slaat tussen mensen, tussen partijen of tussen een individu en een organisatie. Door juist te kijken naar de mogelijkheden die er zijn, ontstaat er een dynamiek en een kracht die je als professionals vleugels geven. Ook al is de inhoud van het werk vaak best pittig, je wordt beloond als je ziet dat mensen door alle ellende heen weer een sprankeltje hoop zien. Of wanneer een leidinggevende aangeeft dat het werkt, omdat een medewerker opeens anders tegen zaken aankijkt of meer open reageert.

BMW kenmerkt zich door grote diversiteit

Ons werk is heel divers. Wij komen bij veel verschillende soorten organisaties: van een kinderdagverblijf tot een accountantskantoor en van een grote landelijke organisatie tot de bakker op de hoek. We zien hoogopgeleiden tot laaggeletterden en succesvolle mensen met problemen tot niet-succesvolle mensen met wellicht dezelfde problemen. Daarnaast zijn de locaties die wij mogen bezoeken vaak erg bijzonder. Van een ziekenhuis tot een klein kantoor, van een brandweerkazerne tot een garage, van een trendy ingerichte kantoor tot een klein kantoortje bij iemand thuis.

We spreken mensen van allerlei culturen uit verschillende delen van Nederland en uit allerlei landen van de wereld. Deze mensen nemen ons in vertrouwen op het moment dat het niet goed loopt in hun leven.

Een leerzaam vak

Het is een leerzaam vak en een vak dat ik ook graag doorgeef aan jonge professionals. Het is leuk en mooi om over je vak te spreken. Ik word nog altijd iedere keer blij als een jonge professional aangeeft “je inspireert mij met je enthousiasme”. En dat klopt! Ondanks dat ik vrijwel 20 jaar werkzaam ben in dit vakgebied leer ik nog iedere dag en is iedere dag een uitdaging. Natuurlijk heb ik ook mijn off-days maar over het algemeen ga ik fluitend naar mijn opdrachtgevers en cliënten toe. Het vak levert mij als mens bovendien ook veel op. Je leert veel beter te relativeren maar ook op tijd jezelf een halt toe te roepen als het werk of de combinatie werk/privé niet in balans is. Door op tijd aandacht aan jezelf en naaste te geven blijf je in balans.

BMW is als een warme passende jas

Voor mij geldt dat de jas van BMW een warme passende jas is, één die mij warmte geeft en bescherming biedt, maar die ik ’s avonds ook op de kapstok hang om mijzelf weer op te laden. En een paar keer per jaar laat ik de jas thuis hangen. Namelijk als ik op reis ga of een wandeling in de mooie Nederlandse natuur maak.

BMW is een vak dat ik je kan aanraden als je van mensen houdt, als je flexibel bent en als je het leuk en uitdagend vindt om out of the box te denken én te handelen.

Wilt u bedrijfsmaatschappelijk werk inschakelen?
Neem dan contact met ons op.