APK

Installeren van APK op Android

Wanneer je apps op je Android toestel wilt downloaden die niet beschikbaar zijn in de Play Store moet je zogenoemde apk-bestanden downloaden en installeren. In dit artikel leggen we graag aan je uit hoe je dit doet.

Apk-bestanden installeren op je Android toestel

Een apk-bestand is een pakketje met kleinere bestanden die samen de app vormen. Door dit pakketje ‘uit te pakken’ kun je de app op je toestel installeren.

Download alleen apk bestanden via betrouwbare bronnen. Als je zeker weet dat het bestand van een betrouwbare bron komt, dan kun je via de volgende drie stappen een apk-bestand installeren op je Android-toestel.

1. Je toestel voorbereiden op de download

In principe kun je op een Android toestel alleen apps downloaden uit de Play Store. Toch is er een mogelijkheid om ook apps buiten de Play Store te downloaden. Bij oudere versies van Android moet je hiervoor via het instellingenmenu eerst een schakelaar overhalen. Ga hiervoor in het Instellingenmenu naar ‘Beveiliging’ en tik op de schakelaar naast ‘Onbekende bronnen’.

Bij de nieuwe Android versies tik je na het downloaden van de app uit een andere bron op het bericht dat wordt geopend in Instellingen. Daar haal je de schakelaar over naast ‘Toestaan van deze bron’. Je hoeft dus niet meer zelf in het instellingenmenu te duiken om het installeren van apk-bestanden mogelijk te maken.

2. Het apk-bestand downloaden

Downloaden van apk-bestanden werkt eigenlijk precies hetzelfde als downloaden van andere bestanden via een webbrowser. Tik op het gewenste bestand om de download te starten. Soms krijg je een waarschuwing voor het downloaden omdat je device het bestand niet vertrouwt. Accepteer dit risico door op ‘ok’ te tikken. De download zal hierna starten.

3. Het apk-bestand installeren

Wanneer je het bestand gedownload hebt, tik je erop om het bestand te openen. Als je tussendoor iets anders bent gaan doen en de ‘download voltooid’ notificatie hebt gemist kun je deze terugvinden in de app ‘Downloads’.

Zodra je het bestand hebt gevonden, tik je erop. Het is mogelijk dat je jouw webbrowser eerst nog toegang moet geven om de app te installeren. Zoals bij stap 1 is uitgelegd, haal je dan de schakelaar over. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is op ‘Installeren’ te tikken en de app wordt vanzelf geïnstalleerd.