Hulp bij schulden

‘Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel makkelijk’, horen we vaak. Maar geldproblemen zorgen vaak voor veel stress. Als de problemen langer aanhouden, komt de fysieke en mentale gezondheid, en daarmee ook de inzetbaarheid op het werk in het gedrang. Ook weten we dat de stap naar de hulpverlening niet snel gezet is. Mensen schamen zich vaak voor hun schulden, ookal hoeven financiële problemen niet hun schuld te zijn. De drempel om aan de bel te trekken, is vaak te hoog. Ondanks dat de Gemeente verplicht is bij het helpen bij geldschulden en er verschillende instanties en regelingen bestaan om te voorkomen dat de problemen zich opstapelen, weten mensen zich vaak niet tijdig wegwijs in de wirwar van hulpmogelijkheden. Als de financiële problemen dan uiteindelijk ook niet meer voor de omgeving, zoals bijvoorbeeld de werkgever, te verbergen is, is de schaamte vaak groot. Vaak gebeurt dit pas in het stadium dat er beslag op het loon van de medewerker wordt gelegd of een bewindvoerder wordt aangesteld. Ook kan het de vertrouwensrelatie met de omgeving beschadigen.

Budget coach

De Sociale Raadsvrouw, het onderdeel van BMW voor Elkaar dat zich bezighoudt met schuldhulpverlening, beschikt over een ervaren team van budgetcoaches, gespecialiseerd in mensen met schulden. Via gericht maatwerk wordt er gekeken naar de schuldenlast, de inkomsten en de uitgaven van de medewerker. Ook is er ruim voldoende aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de medewerker. Wat is de oorzaak van de problemen? Hoe kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen? Hoe complex is het probleem en welke hulp kan er worden ingeschakeld? Onze ervaring is dat geen casus hetzelfde is. Ook zetten we de medewerker graag in hun eigen kracht: wat kunnen ze zelf doen? Onze ervaring is dat mensen met schulden het moeilijk kunnen vinden om hulp te accepteren omdat ze geen uitweg zien. Maar samen met de budgetcoach maakt dat gevoel naar onze ervaring vaak snel plaats voor het gevoel ‘sinds lange tijd weer grip te krijgen op de situatie’.

Hulp bij schulden aflossen

De Sociale Raadsvrouw beschikt over een breder netwerk aan hulpverleners en deskundigen, die een uitstekend zicht hebben op de mogelijkheden om complexe schuldproblemen op te lossen. De weg naar de instanties die hulp kunnen bieden en wettelijke regelingen die van pas kunnen komen, weten zij moeiteloos te vinden. Ook beschikt de Sociale Raadsvrouw over de nodige expertise wanneer zich acute en vaak ontwrichtende situaties in het leven van de medewerker voordoen. Daarbij kan gedacht worden aan de afsluiting van stroom en gas, maar ook aan deurwaarderbezoek met een bevel tot ontruiming. Vaak zijn dit ingrijpende situaties, die de belastbaarheid van een medewerker direct beïnvloeden. Ook psychologische ondersteuning kan een deel van de oplossing zijn.

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor calamiteitenopvang van 08.30 uur tot 17.00 uur belt u met
085-3039262 . Buiten kantoortijd en in het weekend belt u met
085-0047997

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.