Externe vertrouwenspersoon

Bedrijfsmaatschappelijk werk is erg belangrijk voor een organisatie. Het houdt de organisatie scherp en gezond. Vertrouwen en veiligheid zijn twee factoren die een hoge prioriteit horen te hebben op de werkvloer. Niet alleen voor de medewerkers, maar ook zeker voor de leidinggevende. Het inschakelen van een vertrouwenspersoon kan een vorm van bedrijfsmaatschappelijk werk zijn, dat uw organisatie ten goede komt.

Interne of externe vertrouwenspersoon

Wanneer u ervoor kiest om een vertrouwenspersoon in te schakelen, kunt u kiezen uit twee verschillende vertrouwenspersonen namelijk; een interne of externe vertrouwenspersoon. In beide gevallen is deze persoon er voor de eerste opvang van medewerkers die een negatieve ervaring hebben binnen het bedrijf. Deze persoon biedt een luisterend oor en geeft hun advies. Dit gebeurt allemaal vertrouwelijk. Een intern vertrouwenspersoon is iemand binnen uw bedrijf die deze taken op zich neemt. Deze persoon kan hier al ervaring mee hebben of kan een opleiding hiertoe volgen.

Het is de bedoeling dat deze persoon zorgt dat het slachtoffer zich veilig voelt en dat er op gepaste wijze wordt omgegaan met de informatie die wordt gedeeld. Een extern vertrouwenspersoon is iemand van buiten de organisatie die wordt aangesteld voor het oplossen van problemen op de werkvloer. Ook hier kunnen medewerkers naartoe voor een gesprek over een nare ervaring die ze hebben gehad. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om allebei dit soort vertrouwenspersonen aan te stellen. Het hebben van een externe vertrouwenspersoon kan in sommige gevallen gunstiger zijn omdat degene geen band heeft met de medewerkers in het bedrijf. Deze persoon kan over het algemeen objectiever de zaak behandelen.

Ongewenste omgangsvormen

Ieder bedrijf heeft een eigen cultuur en er hoort op een aangename manier met elkaar gewerkt te worden. Echter, kan het zo zijn dat er ondanks het vastleggen van duidelijke regels, ongewenste gedrag plaatsvindt. Ongewenste omgangsvormen houdt in dat u op een bepaalde manier benaderd wordt die niet passend in voor een normale collegiale relatie. Voorbeelden hiervan zijn pestgedrag, discriminatie, geweld, seksuele intimidatie of roddelen.

Veilige werkomgeving

Het afgelopen jaar is steeds vaker in het nieuws te zien dat een veilige werkomgeving niet binnen iedere organisatie vanzelfsprekend is. Seksuele intimidatie en pestgedrag zijn bijvoorbeeld onderwerpen die we dit jaar bij bepaalde bedrijven voorbij hebben zien komen. Op dit eerste plaats is dit erg kwalijk voor de medewerkers die hier mee te maken hebben, maar ook het imago van uw organisatie kan hier grote schade aan ondervinden. Wanneer uw organisatie hiermee negatief in het nieuws komt, kan het zijn dat mensen een negatieve associatie krijgen en dat medewerkers niet graag werkzaam zijn binnen uw bedrijf. Een vellige werkomgeving hoort een prioriteit te zijn van ieder managementteam. Zo houdt u de psychosociale arbeidsbelasting laag.

Zowel een intern als extern vertrouwenspersoon kan goed in staat zijn om de medewerkers van de organisatie te helpen met problemen die ze ervaren op de werkvloer. Op deze manier blijft de organisatie een aangename werkplek en zal het de werksfeer ten goede komen.

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.