Rouwverwerking en werk
Bij rouw denkt men al snel aan het verlies van een dierbare. Medewerkers kunnen om verschillende redenen een periode van rouw ervaren. Rouw heeft een verhoogd risico op verzuim. Tijdige begeleiding kan uitval voorkomen of verkorten.
Rouw en werk in cijfers
- Eén op de tien werknemers krijgt na het verlies van een dierbare een burn-out.
- Bijna de helft (44%) kan na het verlies van een dierbare één of meerdere dagen niet werken.
- 33% heeft zich kort ziekgemeld.
- 9% was langdurig ziek afwezig.
- 26% ging weer té snel aan het werk.
(bron: CNV)
Enkele voorbeelden
- Mitra verliest haar moeder na een intensief ziekbed. Mitra wil meteen weer aan het werk. Haar leidinggevende Elize vindt dat een slecht idee. Tijdens een re-integratiegesprek kan Mitra niet meer stoppen met huilen. In overleg met de HR adviseur vraag Elize voor Mitra rouwverwerking aan. Mitra merkt tijdens de gesprekken pas hoe moe ze is.
- Mohammed wordt bij een reorganisatie ontslagen. Hij is zo van slag dat het mobiliteitsteam hem verwijst voor rouwverwerking. Doel is dat hij daarna weer kan deelnemen aan het mobiliteitstraject.
- Anne en Paul gaan scheiden. Paul had het niet zien aankomen. Hij voelt zich totaal ontredderd. Hij slaapt slecht en heeft ’s morgens moeite om zijn bed uit te komen. Hij wordt verwezen voor rouwverwerking.
- Martijn verloor acht jaar geleden zijn been. Hij gaat werken op een andere afdeling. Er moeten allerlei aanpassingen worden gedaan. Hij ervaart weinig steun in zijn privéleven. Hij wordt boos en opstandig. Hij herkent deze emoties van net na zijn ongeluk. De bedrijfsarts verwijst hem met rouwklachten.
Begeleiding van de leidinggevende
Leidinggevende vinden het vaak ingewikkeld om een medewerker met rouw te begeleiden. Wat kun je wel zeggen en wat mag je niet vragen? Wat is goede aandacht en wanneer doe je teveel? Leidinggevende moeten balanceren tussen meeleven en zakelijke belangen. Hun eigen rouwverleden speelt daarbij vaak ook een rol.
Leidinggevende zijn vaak geholpen bij één of twee gesprekken om handvatten te krijgen.
Soorten van rouw
- Overlijden dierbare.
- Scheiding.
- Chronische rouw bij verlies gezondheid.
- Verlies kind.
- Reorganisatie en ontslag.
Direct contact of een afspraak maken?
Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.
Voor calamiteitenopvang belt u gedurende kantoortijden met 085-3039262 en van 17.00 uur tot 22.00 uur met
0411-650775
"*" geeft vereiste velden aan