Trauma opvang

Een werkplek hoort ten alle tijde een veilige omgeving te zijn. Toch kan het zijn dat er iets op werk is voorgevallen of voor een langere heeft aangehouden wat een grote impact heeft op het leven van een medewerker. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een overval of geweldsituatie tijdens het werk heeft plaatsgevonden, wat heeft geresulteerd in een trauma. Wanneer er een traumatische gebeurtenis in een werkomgeving plaatsvindt, kan traumaopvang de oplossing zijn.   

Traumaopvang is psychologische hulp die gericht is op het behandelen van mensen die een traumatische ervaring achter de rug hebben. Het voornaamste doel van traumaopvang is om mensen met de psychologische nasleep te helpen en ervoor te zorgen dat hun emoties (deels) verwerkt kunnen worden. Dit in de hoop dat ze hun dagelijkse bezigheden weer op te kunnen pakken en weer te kunnen functioneren.   

Verzuim verminderen met trauma begeleiding en nazorg 

Een traumatische gebeurtenis kan een immens grote impact hebben op het leven van een medewerker. Soms is er sprake van een shock reactie of zelfs van langdurige ziekte. Dit is niet alleen een lastige situatie voor de medewerker in kwestie, maar ook voor het overige personeel en de werkgever. Om ervoor te zorgen dat er minder kans is op langdurig verzuim, is het voor zowel de werkgever als de werknemer van belang om traumabegeleiding en nazorg in te schakelen. In het burgerlijk wetboek staat onder meer; ‘’De werkgever is verplicht om voor adequate opvang te zorgen na een overval, ongeval of geweldsituatie binnen het werk.’’  

Traumabegeleiding en nazorg helpen de medewerkers om de traumatische gebeurtenis een plek te geven. Traumabegeleiding kan op allerlei verschillende manieren worden ingericht. Dit is onder meer afhankelijk van de behoeften van de medewerkers en de ernst van de situatie. Het verwerkingsproces kan op diverse manieren worden aangepakt. Zo kan ervoor gekozen worden op onder meer EMDR of gesprekstherapie in te zetten. Voor veel medewerkers is het al fijn om in gesprek te gaan en ondersteuning te krijgen. Zo weten ze dat ze er niet alleen voor staan. 

Wanneer is trauma opvang nodig? 

Het is belangrijk om bij iedere schokkende gebeurtenis dat mogelijk tot een trauma kan leiden, traumaopvang aan te bieden. Hierbij kan gedacht worden aan een overval of andere vormen van geweld. Medewerkers die een trauma hebben opgelopen kunnen zich somber, angstig en moe voelen. Het is als werkgever belangrijk om traumaopvang aan te bieden en met hen in gesprek te blijven. Het aankaarten van het belang van trauma opvang is dan ook cruciaal. Bij een trauma is het belangrijk om dit op een bepaald termijn te gaan verwerken. Wanneer een trauma niet wordt verwerkt, bestaat de kans op psychische verwonding en kan dit resulteren in een posttraumatische stressstoornis.   

Een passende hulpverlening en een nazorgtraject kan medewerkers met een trauma helpen om dit (deels) te verwerken en het dagelijkse functioneren weer op te pakken. 

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.