Vertrouwenspersoon in het onderwijs

Op iedere plek waar er veel wordt samengewerkt tussen mensen is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Zeker op een plek waar er jongeren zijn, is het essentieel dat hier extra aandacht aan wordt besteed. Het onderwijs is zo een plek waar leerlingen veilig moeten kunnen leren. Een gezonde leeromgeving is van groot belang voor de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen. Pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, ongewenst gedrag en geweld komen helaas, zoals op meerdere plekken in de samenleving, ook in het onderwijs nog steeds voor. Als onderwijsinstelling ben je genoodzaakt om een beleid te maken rondom deze ongewenste omgangsvormen.  

Wetgeving vertrouwenspersoon voor het onderwijs  

Een veilige en aangename leeromgeving hoort voor iedere school prioriteit te zijn. De wetgeving maakt scholen dan ook verplicht om inhoud te geven aan de Arbowet en de Wet Sociale Veiligheid. Een onderdeel hiervan is kenbaar maken wie er als vertrouwenspersoon is aangesteld. Het voornaamste doel van deze wet is om onderwijsinstellingen te verplichten om beleid te voeren om ongewenst gedrag te beperken en het liefst nog te voorkomen. Dit in de hoop een veilige leeromgeving te creëren. Gezien deze regelgeving is een vertrouwenspersoon in het onderwijs vrijwel onmisbaar.  

Aanspreekpunt voor pestgedrag  

Als school of instelling is het essentieel dat er leerlingen en studenten de mogelijkheid wordt geboden om hun verhaal te doen bij iemand die niet iets met de situatie te maken heeft. Het is daarom belangrijk dat een school een vertrouwenspersoon aanwijst als aanspreekpunt en dit duidelijk communiceert wie dit is en hoe deze persoon te bereiken is. Dit kan gaan om een interne vertrouwenspersoon of een externe vertrouwenspersoon. Het is voor leerlingen belangrijk om na het meemaken van bijvoorbeeld pestgedrag of agressie dit te kunnen bespreken. De realisatie dat het gedrag dat ze hebben meegemaakt niet normaal is en dat ze er niet alleen voor staan, is voor veel leerlingen al van groot belang. De vertrouwenspersoon kan de leerling(en) in kwestie een luisterend oor bieden en bijstaan. Ze kunnen samen opzoek gaan naar een gepast oplossing. Een vertrouwenspersoon is betrokken bij de vervolgstappen en zorgt ervoor dat de informatie vertrouwelijk blijft.  

Welke taken heeft een vertrouwenspersoon om een veilige omgeving te creëren en bewaken? 

Een vertrouwenspersoon is in het onderwijs niet alleen het aanspreekpunt voor de leerlingen, maar ook voor de ouders en medewerkers van een school. Het is voor de vertrouwenspersoon voornamelijk belangrijk om opvang en begeleiding te bieden aan de melder. Ook heeft de vertrouwenspersoon ook een onmisbare preventieve functie. Door de gevolgde opleiding kan zowel een interne als externe vertrouwenspersoon advies geven aan de leidinggevende over ongewenst gedrag. Aan de hand van voorlichting of een training kan het beleid en eventuele processen hieromheen worden geoptimaliseerd. Hierdoor wordt de kans op herhaling aanzienlijk kleiner.  

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.