Stop ongewenste omgangsvormen

Vertrouwenspersoon: een luisterend oor voor alle medewerkers

Ongewenste omgangsvormen op het werk komen steeds vaker in het nieuws. De Arbowet verplicht werkgevers beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting, waaronder ongewenste omgangsvormen. Heeft uw organisatie nog geen vertrouwenspersoon, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij werken met ervaren gecertificeerde vertrouwenspersonen door het hele land.

Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag

Er kunnen in bedrijven verschillende type vertrouwenspersonen aanwezig zijn. Op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting zijn dit vertrouwenspersonen ongewenst gedrag.

Het gaat dan om:

  • Seksuele intimidatie.
  • Pesten.
  • Agressie.
  • Geweld.
  • Discriminatie.
  • Racisme.

Vertrouwenspersoon integriteit

Naast ongewenst gedrag zijn er ook vertrouwenspersonen integriteit. Dit zijn vertrouwenspersonen die zich richten op misstanden in de organisatie. U moet dan denken aan fraude en diefstal.

Ziekteverzuim en verloop

Van de Nederlandse werknemers heeft 16% te maken met ongewenst gedrag van collega’s. Vaak wordt dit afgedaan als een grapje. Ongewenste omgangsvormen kunnen echter leiden tot (langdurig) ziekteverzuim of onnodig verloop. Van belang is dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen en dat de organisatie het serieus oppakt.

Werkwijze ongewenst gedrag

Er zijn verschillende opties om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken.

Er is de informele route:

  1. Melder lost het zelf op.
  2. Melder en veroorzaker lossen het samen op.
  3. Melder lost het op met hulp van de leidinggevende.
  4. Melder en veroorzaker lossen het op met conflictbemiddeling.

Er is de formele route:

  1. Melder en veroorzaker lossen het op door middel van mediation.
  2. Melder dient een klacht in bij de klachtencommissie.

Het is dus niet zo dat alle meldingen automatisch leiden tot een klachtenprocedure. Wel kan de vertrouwenspersoon de melder bij alle stappen ondersteunen. Onze vertrouwenspersonen werken samen met bedrijfsartsen, HR adviseurs en leidinggevenden.

Protocol ongewenst gedrag en voorlichting

Heeft uw organisatie nog geen protocol ongewenst gedrag, dan adviseren onze vertrouwenspersonen uw organisatie graag bij het opstellen van een protocol. Ook is het mogelijk om voorlichting over ongewenste omgangsvormen en de werkwijze te geven.

Bekijk ook:

Vertrouwenspersoon worden

Wil jij of iemand anders binnen je organisatie vertrouwenspersoon worden? Dan lever je een waardevolle bijdrage aan de samenleving terwijl je van maatschappelijke waarde bent. Mede met dank aan een vertrouwenspersoon kan iemand zich in de werkomgeving veilig en prettig voelen. Dat is zeer bevorderlijk voor de sfeer, omgangsvormen en prestaties op de werkvloer. Vertrouwenspersonen dragen bij aan een sociaal veilige werkplek voor personeelsleden en werkgevers. Is er sprake van ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld discriminatie of agressie? Dan is dat in eerste instantie erg vervelend voor diegene die daar last van heeft. Een vertrouwenspersoon kan dan uitkomst bieden. Het is altijd belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan veiligheid en intimidatie.

Opleiding vertrouwenspersoon

Er kan niet zomaar gestart worden met de taken van een vertrouwenspersoon. Voordat dit werk gedaan kan worden is het van belang om van specifieke zaken op de hoogte te zijn. Altijd met als doel om een werknemer zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden, om een opleiding vertrouwenspersoon te volgen. Zo kan er op vakkundige wijze te werk worden gegaan. Bij de BMW voor elkaar Academie kan bijvoorbeeld worden deelgenomen aan een training of opleiding. Een ideale manier om kennis te vergaren en vaardigheden te ontwikkelen.

Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Wel is het voor de werkgever verplicht om een beleid te maken welke als doel heeft om psychosociale arbeidsbelasting te beperken of voorkomen. Een organisatie mag zelf bepalen hoe ze bijdragen aan de psychosociale arbeidsbelasting wet. Deze wetgeving moet er in ieder geval voor zorgen dat stress en andere psychosociale ongemakken op de werkvloer worden voorkomen.

Intern of externe vertrouwenspersoon

Is er sprake van discriminatie, agressie, ongewenst gedrag of andere vervelende omgangsvormen op de werkvloer? Dan is het raadzaam om een intern of externe vertrouwenspersoon in te schakelen. Veiligheid en het voorkomen van intimidatie op de werkplek is belangrijk zodat iedereen met een fijn gevoel kan werken. De taken vertrouwenspersoon moeten goed uitgevoerd worden, om op goede wijze te bemiddelen. Een opleiding vertrouwenspersoon draagt absoluut bij aan het goed kunnen oplossen van een conflict. Zowel de werkgever als werknemen hebben baat bij een goede afloop.

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.