Vertrouwenspersoon integriteit
Per 1 juli 2016 is de Wet Huis voor klokkenluiders ingevoerd. Organisaties met meer dan 50 werknemers zijn verplicht een integriteitsbeleid te hebben met een interne meldregeling. De vertrouwenspersoon integriteit (VP-I) maakt hier onderdeel vanuit. Op 17 december 2021 werd de EU klokkenluidersrichtlijn van toepassing. Deze richtlijn heeft als doel om melders beter te beschermen tegen repercussies. De richtlijn heeft gevolgen voor de huidige wetgeving. Deze is vervangen door de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk).
Een vertrouwenspersoon integriteit kan worden benaderd als medewerkers vermoedens hebben van:
- Onregelmatigheden.
- Integriteitsincidenten.
- Misstanden.
Integriteit
Integriteit is als eerste een aspect van de eigen professionaliteit. Het heeft dan vooral betrekking op eigen verantwoordelijkheid. Een tweede vorm van integriteitsschendingen zijn misstanden waarbij het maatschappelijk belang in het geding is. Als derde is er de mogelijkheid om inbreuken op het EU recht te melden. Bij het Unierecht gaat het om:
- Overheidsopdrachten.
- Financiële diensten, producten en markten, voorkoming van witwassen van geld en
terrorismebestrijding. - Productveiligheid en productconformiteit.
- Veiligheid van vervoer.
- Bescherming van het milieu.
- Stralingsbescherming en nucleaire veiligheid.
- Veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, diergezondheid en dierenwelzijn.
- Volksgezondheid.
- Consumentenbescherming.
- Bescherming van persoonsgegevens.
Meldprocedure voor misstanden
De interne meldprocedure kan gelden voor misstanden van maatschappelijk belang en voor kleinere integriteitsschendingen. De Wbk biedt echter alleen bescherming voor melders die misstanden van maatschappelijk belang en inbreuken op EU-recht, intern of bij een bevoegde autoriteit melden. Als de werkgever ook bescherming wil bieden tegen kleinere integriteitsschendingen is het belangrijk om dit in de meldprocedure op te nemen. Een goede meldprocedure geeft een beter inzicht in mogelijke problemen binnen uw organisatie.
Direct contact of een afspraak maken?
Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.
Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775
"*" geeft vereiste velden aan