Loonbeslag: wat moet u doen als werkgever?

Een werkgever is verplicht mee te werken bij loonbeslag van een werknemer. In dit blog leest u meer uitleg en informatie over de werkwijze loonbeslag. Bij beslag wordt u als werkgever per brief geïnformeerd over een beslag dat aanstaand is. Verwijs als werkgever altijd naar de informatie uit het loonbeslag. Na de formele bekendmaking zijn werkgevers verplicht een gevorderd deel van het loon over te maken aan de deurwaarder. Er wordt dan minder salaris aan het betreffende personeelslid uitgekeerd. Een beslagvrije voet moet zorgen dat werknemers kunnen rondkomen.

De werknemer ontvangt het loon minus het bedrag dat betaald moet worden als beslag. Er zal dus minder inkomen voor deze persoon zijn. Deze informatie staat op de pagina van het beslag vermeld. Bij beslag is er wel degelijk iets vervelends aan de hand. Een dergelijke mededeling komt nooit op een goed moment. Nadat alle bedragen zijn terugbetaald kan iemand weer een nieuwe start maken. Probeer altijd een verhoging te voorkomen.

Wat betekent loonbeslag voor uw medewerker?

Hoe werkt een loonbeslag? Bij loonbeslag eist de deurwaarder een deel van het loon van uw werknemer op. Werknemers zijn hierdoor in staat hun schuld af te lossen. Werkgevers betalen een gedeelte van het loonbedrag aan de deurwaarder. Het resterende deel wordt overgemaakt aan de werknemer. Tijdelijk zal sprake zijn van minder inkomen. Doel is dat er wel in levensonderhoud kan worden voorzien.

Wat betekent loonbeslag voor u als werkgever?

Heeft u als werkgever een loonbeslag ontvangen? Dan zult u naar deze specifieke situatie moeten handelen. Zorg dat het deel voor beslag wordt overgemaakt aan de eisende partij. Het restant kan aan uw personeelslid betaald worden. Bij vragen over loonbeslag is het mogelijk om contact met BMW Voor Elkaar op te nemen.

Beslaglegging op loon

Het is niet fijn als er sprake is van beslaglegging op loon. Belangrijk is om aan het beslag mee te werken. Uiteindelijk is het prettig als de werknemer uit de schulden komt. Hoeveel beslag mag er gelegd worden op loon? Het maximumbedrag voor loonbeslag is vastgelegd in de Staatscourant en voorgeschreven door het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Loonbeslag voorkomen

Probeer altijd om loonbeslag te voorkomen. Zorgt dat er op tijd contact wordt opgenomen met de deurwaarder of schuldeiser. Stel voor een betalingsregeling te treffen en hou u vervolgens aan de afspraken. Durf specialisten in te schakelen om u te helpen. Voorkomen is beter dan genezen.

Is er toch sprake van loonbeslag? Zorg dan met tijdige betalingen voor een goede afloop. Het is niet raadzaam een betaalregeling af te spreken als er geen kans is om af te betalen. Schroom niet om hulp in te schakelen als u er zelf niet meer uitkomt. Het is voor iedereen fijn om volledig salaris uitbetaald te krijgen. De deurwaarder mag geen spullen in beslag nemen. Weet dat er altijd een beslagvrije voet moet zijn.

Einde loonbeslag: afgelost of opheffen

Opleggingen of aankondigen van loonbeslagen moeten geheimgehouden worden door werkgevers. Het kan enorme invloed hebben op iemands leefsituatie. Een beslag wordt beëindigd als de schuld waarop het loonbeslag betrekking heeft, in het geheel is afgelost. Eventuele incassokosten of andere kosten voortvloeiend uit de regeling moeten volledig afgelost zijn.

Schuldregelingen werknemer

Heeft u schulden? Schaam u niet en zoek hulp bij de gemeente. U kunt in aanmerking komen voor een minnelijke schuldregeling. Schuldhulpverleners van gemeentes proberen dan namens u afspraken te maken met een of meerdere schuldeisers. Ook berekent de schuldhulpverlener de afloscapaciteit en overlegt met de schuldeiser over het maandelijks ‘vrij te laten bedrag’. U als werknemer moet dan drie jaar lang rondkomen van een laag bedrag. Er is altijd een beslagvrije voet waardoor u kunt rondkomen.

Informeer werkgever als werknemer

Bent u werknemer en dreigt er loonopslag opgelegd te worden? Dit kan een vervelende situatie zijn. Wees transparant en treedt in overleg met uw werkgever. Er kan altijd gesproken worden over een speciale regeling. Zorgt dat u niet verder in de schulden komt. Zorg dat u over de juiste informatie beschikt. Wees u bewust van de beslagvrije voet.

Voorwaarden schuldhulpverlening

Weet u niet hoe van uw schulden af te komen? Dan kan schuldhulpverlening een prima oplossing zijn. Gemeenteambtenaren kunnen u doorsturen naar specialistische organisaties. Er kan bemiddeling gestart worden tussen u en uw schuldeiser om een oplossing te vinden. Deurwaarders mogen nooit zomaar beslag leggen.

Hieronder de voorwaarden voor schuldhulpverlening op een rijtje:

·       U heeft schulden waar u zelf niet uitkomt

·       U bent ouder dan 18 jaar

·       U staat ingeschreven in een gemeente

Schuldsanering

Om toegelaten te worden tot wettelijke schuldsanering, moet aan specifieke voorwaarden voldaan worden. Schuldsanering valt onder de Wet schuldsanering natuurlijke personen, ook wel Wsnp genoemd.

U komt niet in aanmerking voor schuldsanering als:

–        U schulden heeft die zijn ontstaan door fraude

–        U schulden heeft die komen door een misdrijf

Zijn er bij u schulden ontstaan? Wat gebeurt er bij betalingsachterstanden? Heeft u er moeite mee om een schuld af te lossen? Overweeg dan schuldhulpverlening bij de gemeente aan te vragen. Gemeentes zijn in staat om speciale afspraken te maken met schuldeisende partijen. Kan er niks afgelost worden? Eisen schuldeisers meer geld dan u kan betalen? Dan kan de rechtbank ook om hulp gevraagd worden. Dit wordt wettelijke schuldsanering genoemd.

Planmatig schulden aanpakken

Zit u in de schuldsanering? Dan wordt door de rechtbank een plan van aanpak opgesteld. Dit heet een saneringsplan. Er wordt een strategie opgesteld zodat u weet hoeveel tijd er is om schulden af te lossen. Er wordt eveneens een aflossingsbedrag vastgesteld. De polisadministratie van het UWV worden geraadpleegd voor inkomsten van debiteuren en een eventuele partner.

Een schuldeiser is altijd verplicht om aan een saneringsplan mee te werken. Overweegt u schuldsanering aan te vragen? Dien dan een verzoek in bij de rechtbank. Dit is wettelijk verplicht. Deze verzoeken kunnen hulpbehoevenden niet zelf indienen. Dit gaat via de schuldhulpverlener van de gemeente. Een deurwaarder mag beslag leggen op loon als er toestemming van de rechter of overheid is.

Hoeveel aflossen?

Is er sprake van loonbeslag? Dan mogen de schuldeiser en/of deurwaarder niet het gehele loon opeisen. Op die manier zal altijd een minimumbedrag aan geld over moeten blijven. Dat heet de beslagvrije voet. Hoe dan ook zal dit invloed hebben op de leefsituatie van een werknemer.

Van de beslagvrije voet worden vaste lasten betaald. Deze regeling is van kracht om meer schulden te voorkomen. Het bedrag dat overblijft na deurwaarder loonbeslag hangt af van de werknemer. Factoren die meespelen zijn de hoogte van het inkomen en/of er wordt samengewoond.

Hoe hoog mag loonbeslag zijn? Wat is de beslagvrije voet? Om hoeveel geld en inkomen gaat het? Wat is een goed voorbeeld en de juiste informatie? De deurwaarder berekent de beslagvrije voet en schuldeisers mogen minimaal 5 procent van het nettoloon gebruiken voor de aflossing van een schuld. De beslagvrije voet geldt bij iedere beslaglegging.

Aflossingsperiode

De aflossingsperiode voor loonbeslag hangt af van de hoogte van de schuld en de betalingsregeling die wordt afgesproken. Deze periode en het bedrag kunnen op basis van een speciale tool en informatie berekend worden. U kunt dit dan in uw administratie vastleggen. In een traject loopt het beslag op loon door tot de schuld volledig is afbetaald. De afbetaling is een verplichting en houdt ook eventuele rente en extra kosten in.

Hoe lang duurt het beslag? Wat mag een deurwaarder doen? Tot wanneer moet er een betaling verricht worden? Soms gaat het om een aantal maanden, andere keren om meerdere jaren. Een beslaglegger of deurwaarder heeft de verplichting met een modelmededeling informatie te geven over het beslag, de gebruikte persoonlijke gegevens en de hoogte van de beslagvrije voet. Neem voor vragen over loonbeslag contact op met BMW Voor Elkaar.