Rouw en verlies op de werkvloer

Laat rouwende collega niet zitten

Bedrijfsmaatschappelijk werkers krijgen steeds meer te maken met medewerkers die uitvallen door verlies en rouw in hun directe omgeving. In 2020 waren er in Nederland 168.678 sterfgevallen (bron: CBS, 2021). Veel medewerkers worden geraakt door verlies van en rouw om dierbaren. Rouw op zich is geen ziekte en verlof is in sommige gevallen geregeld maar altijd kortdurend. Uit onderzoek door CNV (2018) blijkt dat wanneer een rouwende werknemer niet goed begeleid wordt, de schade voor de organisatie groot kan zijn.

  • 1 op de 10 werknemers krijgt na het verlies van een dierbare een burn-out.
  • Bijna de helft (44%) kon na het verlies van een dierbare een or meerdere dagen niet werken.
  • 33% heeft zich kort ziekgemeld.
  • 9% was langdurig ziek afwezig.
  • 26% ging weer té snel aan het werk.

(bron: CNV, 2018)

Gespecialiseerde aanbod

Bedrijfsmaatschappelijk werkers van BMW Voor Elkaar kunnen medewerkers met rouw en verlies begeleiden. Daarnaast hebben we ook een groep van gespecialiseerde bedrijfsmaatschappelijk werkers die extra zorg kunnen bieden.

Beleid voor uw organisatie

Ook helpen we organisaties bij het ontwikkelen van beleid rondom rouw en verlies op het werk. Met als doel om uitval van medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen. Wat de ene medewerker nodig heeft is natuurlijk niet voor de andere medewerker hetzelfde. Beleid geeft leidinggevenden, HR-adviseurs en medewerkers handvatten om juist die steun te bieden die hard nodig is.