Een vertrouwenspersoon worden

Een veilige en prettige werkomgeving is cruciaal om als werknemer goed te kunnen presteren. Het zorgt ervoor dat je met een goed gevoel naar je werk kunt gaan en dat je jouw werkzaamheden rustig kan uitvoeren. Toch is dit helaas niet in alle organisatie het geval. In bepaalde omgevingen hebben werknemers te maken met diverse soorten ongewenst gedrag. Voorbeelden hiervan zijn onder meer seksuele intimidatie, pesten, agressie, geweld en discriminatie. De ongewenste omgangsvormen zorgen voor een vervelende werksfeer en een situatie die niet lang houdbaar blijft. Dit kan resulteren in psychosociale belasting. Wanneer dit voorkomt is het voor de werknemer fijn om met iemand hierover te kunnen praten en om te kijken hoe dit probleem kan worden opgelost. Een interne of externe vertrouwenspersoon kan hierin hulp bieden aan werknemers. Een vertrouwenspersoon in de buurt hebben, is een groot onderdeel van een veilige werkomgeving. Deze persoon is er voor de eerste opvang van medewerkers die hulp en advies nodig hebben nadat ze op de werkvloer zijn lastiggevallen.  

Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon? 

Een vertrouwenspersoon heeft een belangrijke bijdrage in het verminderen van de arbeidsbelasting. Als bedrijf kan er zowel kiezen voor een interne vertrouwenspersoon als voor een externe vertrouwenspersoon. Een interne vertrouwenspersoon is iemand binnen het bedrijf die wordt aangesteld. Hier kunnen werknemers naartoe om hun verhaal te doen. Bij een externe vertrouwenspersoon kunnen werknemers ook hun verhaal doen, alleen dit is iemand die buiten de organisatie staat. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om zowel een interne als een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. In beide gevallen in het noodzakelijk dat er duidelijk wordt gecommuniceerd wie de vertrouwenspersonen zijn en hoe ze bereikt kunnen worden. Werknemers kunnen bij een vertrouwenspersoon hun verhaal kwijt en vertellen wat hen dwars zit.

De taak van de vertrouwenspersoon is onder meer om te luisteren, een advies te geven en eventueel te bemiddelen. Gezamenlijk wordt er gekeken naar een passende oplossing. Ook Is voorlichting en preventie een belangrijke taak van een vertrouwenspersoon. Door werkgever en werknemer te informeren over ongewenste omgangnormen is er meer aandacht voor en ontstaat er bewustwording. In de ideale situatie krijgt de vertrouwenspersoon genoeg informatie over de organisatie en de tijd om zichzelf in te kunnen lezen. Zo kan de vertrouwenspersoon de werknemers het beste helpen en optimaal presteren.  

Opleiding tot vertrouwenspersoon 

Voordat iemand aan de slag kan als vertrouwenspersoon is het belangrijk om over bepaalde zaken meer te weten te komen om zo werknemers zo goed mogelijk te kunnen gaan helpen. Dit is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Zo weet je zeker dat deze persoon op de juiste manier tewerk gaat en dat deze persoon ook voorlichting hierover kan geven. Bij de BMW voor elkaar Academie worden diverse trainingen en opleidingen gegeven over allerlei onderwerpen. Er wordt kennis overgedragen en vaardigheden worden ontwikkeld. Door deze trainingen kunnen vertrouwenspersonen een belangrijk bijdrage leveren binnen de organisatie waar ze voor werken.  

Is een vertrouwenspersoon aanstellen verplicht? 

Dat een vertrouwenspersoon een enorm belangrijke bijdrage levert aan een gezonde werksfeer is duidelijk. Toch is het aanstellen van een vertrouwenspersoon niet wettelijk verplicht. Het staat de organisatie vrij om zelf een invulling te geven aan de psychosociale arbeidsbelasting wet. De werkgever is namelijk wel verplicht om een beleid te voeren die gericht is op het voorkomen of beperken van psychosociale arbeidsbelasting. De psychosociale arbeidsbelasting wetgeving (ook wel PSA genoemd) is gericht op het voorkomen van stress en andere psychosociale belasting op de werkvloer. Er zijn diverse acties die ervoor kunnen zorgen dat dit gebeurt. Het beschikbaar stellen van een vertrouwenspersoon (zowel intern als extern) is een goede manier om invulling te geven aan deze wet. Het inventariseren van eventuele risico’s en het geven van voorlichting kan ook bijdragen aan het verminderen van psychosociale arbeidsbelasting. Het bespreekbaar maken van psychosociale arbeidsbelasting kan werknemers ook helpen.  

Ongewenst gedrag en vertrouwenspersoon 

De vertrouwenspersoon heeft een essentiële rol bij het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Werknemers van de organisatie kunnen zich melden bij de vertrouwenspersoon en hun verhaal doen. Het is cruciaal dat de werknemers om precies weten wie de vertrouwenspersoon is en hoe deze te bereiken is. De vertrouwenspersoon biedt een luistert oor en geeft indien gewenst een passend advies. Er kan een klacht worden opgesteld op er kan bemiddeling plaatsvinden tussen de partijen. De onafhankelijkheid van een vertrouwenspersoon is gedurende het gehele proces erg belangrijk. Deze persoon moet vertrouwelijk met de informatie om kunnen gaan. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een externe vertrouwenspersoon in te schakelen, aangezien deze persoon compleet los staat van de organisatie. Het is voor deze persoon dan ook makkelijker om compleet onafhankelijk te blijven en de situatie van een afstand te kunnen bekijken. Het is voor een vertrouwenspersoon belangrijk om goed opgeleid te zijn en al enige ervaring te hebben in deze functie.   

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.