Een zieke werknemer kan jou als ondernemer veel geld kosten. Wist je dat een werknemer die ziek thuis zit tot wel twee keer zijn salaris kan kosten? Daarnaast is het voor de werknemer steeds lastiger om het werk op te pakken naarmate hij/zij langer ziek is. Met deze 3 tips kan jij het ziekteverzuim verlagen.

Preventie en een verzuimprotocol

Om het ziekteverzuim van je werknemers te verlagen is het belangrijk om een ziekteverzuimbeleid op te stellen. Een ziekteverzuimbeleid bestaat uit twee onderdelen: preventie en een verzuimprotocol.

Samen met een bedrijfsmaatschappelijk werker is het noodzaak om een gezonde werkplek creëren voor je werknemers. Naast een gezonde werkplek is een gezonde werksfeer ook erg belangrijk.

Een verzuimprotocol bevat alle regels omtrent ziekte. Denk bijvoorbeeld over het contact met de arbodienst en het melden van de ziekte. De registratie en begeleiding van re-integratie komen ook terug in het verzuimprotocol.

Bespreek ziekte en verzuim met je werknemers

Ondernemers vinden het soms lastig om ziekteverzuim te bespreken met hun werknemers. Terwijl werknemers het juist fijn vinden als hun baas geïnteresseerd is in de situatie.

Het is daarom belangrijk om als ondernemer zijnde het onderwerp bespreekbaar te maken. Bij het aansnijden van dit onderwerp is het erg belangrijk om de ziekte gescheiden te houden van het functioneren van de desbetreffende persoon.

Een aantal voorbeeldvragen die jij als ondernemers kan stellen:

  • Hoe gaat het met je? Zit je goed in je vel?
  • Wat vind je momenteel van je werk? Heb je het naar je zin of juist niet?
  • Je bent helaas wat vaker ziek geweest de afgelopen tijd. Kan ik je ergens bij helpen?

Samenwerken met andere bedrijven

Als ondernemer zijnde kan het zijn dat je niet de financiële middelen hebt voor preventie en een verzuimprotocol. Toch kan je samen met andere bedrijven de handen ineenslaan om de kosten, ideeën en oplossingen te delen. Daarnaast kan je het personeel een voordelig sportabonnement aanbieden of een bedrijventoernooien organiseren.

Wilt u hulp om het ziekteverzuim terug te dringen of wilt u een verzuimprotocol opzetten? Neem dan contact met ons op!

Wilt u bedrijfsmaatschappelijk werk inschakelen?
Neem dan contact met ons op.